«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!»

2023-05-30

Ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα με ένα νεκρό και δύο τραυματίες συνέβη εχθές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ακόμα ένα εργάτης, ο οποίος έμενε εδώ στην πόλη μας, στην Ελευσίνα, δε γύρισε σπίτι του το βράδυ, αφήνοντας μάλιστα πίσω τη σύζυγο του και δύο παιδιά.

Το «ατύχημα» δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του 2023 στη Ζώνη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις απεργίες με βασικό αίτημα την λήψη μέτρων προστασίας για τους εργάτες! Μάλιστα μπροστά στην απεργία στις 17 Μάη 2023, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, σε ανακοίνωσή τους, λίγες μέρες δηλαδή πριν από το έγκλημα στο Πέραμα, σημείωναν μεταξύ άλλων, «Την ίδια ώρα η πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα».

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για «καλές δουλειές» και «χαμογελαστούς εργαζόμενους». Τα ίδια έλεγε και στις φιέστες που διοργάνωναν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχουν μετατραπεί σε «ειδική οικονομική ζώνη», όπου δεν τηρείται καν η συλλογική σύμβαση, δεν αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα κατοχυρωμένα, όπως οι υπερωρίες και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και οι συνθήκες ασφάλειας είναι ανύπαρκτες! Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται. Κέρδη βαμμένα με το αίμα των εργατών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν έστω και τώρα μέτρα με ευθύνη του κράτους ώστε να μη θρηνήσουμε άλλο νεκρό εργάτη.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους να στηριχθεί ολόπλευρα η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε